¿Què és l’Anquiloglòssia?

La anquiloglòssia, comunament coneguda com a “llengua ancorada”, es dóna quan el fre que uneix la llengua amb el sòl de la boca és anormalment curt, provocant diferents graus d’incapacitat a l’hora d’usar la llengua, a causa de la restricció de moviment de la mateixa. Pot generar problemes de dicció, a l’hora de mastegar o de mamar en el cas dels nadons. A més també pot ser causant de candidiasi oral.

No obstant això, poques vegades la anquiloglòssia està relacionada amb problemes de desenvolupament de les dents, la deglució o la parla.
La anquiloglòssia té origen genètic i la pateixen entre un 2% i un 10% dels nens, per això és important posar-hi remei durant la infància. I és que el fre lingual curt mai s’estira ja que no està compost per fibres elàstiques.

La anquiloglòssia s’identifica amb facilitat en les primeres visites a l’odontopediatra, que si ho considera adient, diagnosticarà que es solucioni com més aviat mitjançant una Frenectomia al dentista.

TIPUS DE’ANQUILOGLÒSSIA

Existeixen diversos tipus de anquiloglòssia, depenent de si el fre és membranós o fibrós, o si es troba situat en una part més anterior o posterior, o si hi ha una unió parcial o completa amb el sòl de la boca (tot i que aquesta possibilitat es dóna en comptades ocasions).

Frenectomia

Per evitar les complicacions derivades de la anquiloglòssia, el més efectiu és acudir a un dentista, 1 odontopediatra o un cirurgià oral perquè practiqui una Frenectomia o frenulectomía per eliminar el teixit que sobra.

Es tracta d’una operació senzilla de curta durada que pot executar-se amb anestèsia local. La Frenectomia es pot dur a terme amb un bisturí o amb l’ajuda d’un làser. L’ocupació d’aquest últim redueix de forma evident el sagnat durant la intervenció i la utilització de punts de sutura. Tot això contribueix al fet que el postoperatori sigui més suportable i es recuperi la mobilitat de la llengua en uns dies.

Després de la intervenció és molt important prestar atenció a la cicatrització i seguir els consells mèdics per evitar que les parts separades es tornin a unir. És important destacar que la Frenectomia es pot aplicar a nadons a partir de la primera setmana de vida. Encara que, per descomptat, és important avaluar cada cas de forma individual.